keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Torronsuolla


Olen aina tiedostanut suomalaisen luonnon monimuotoisuuden ja sitä kovaan ääneen joka kerta ihastellut, mutta jälleen kerran häkellyin perin pohjaisesti, kun viikko sitten kävimme tyttäreni kanssa retkeilemässä Torronsuon Kansallispuistossa. En tiennyt mitä odottaa, mutta kun pääsimme perille ja eteemme avautui valtavan karu suoluonto, olin myyty. Näkymät olivat totaalisen mykistävät - turpeinen suo mäntyrämeineen, suosaarekkeineen ja lehtolaikkuineen oli yksinkertaisesti upea. Jopa tyttäreni jäi kerrankin sanattomaksi...


Suomen laajin ja syvin keidassuoalue Torronsuo sijaitsee Kanta-Hämeessä, Forssan kupeessa. Suo reunametsineen on tärkeä "kauppapaikka" lajirikkaalle suomalaiselle linnustolle ja hyönteislajistolle. Lintubongarin kannattaakin suunnata paikan päälle kevätaikaan, kun lintujen muuttotohinat ovat päällä. Tytär bongasi heti kättelyssä majesteettisen kalasääsken, joka lensi ohitsemme vikkelään.


Kulkeminen Torronsuolla oli erittäin miellyttävää ja helppoa - kiitos hyväkuntoisen pitkospuuverkoston! Näin lapsekkaasta näkökulmasta katsottuna, voin suositella paikkaa lämmöllä myös retkeilyintoisille lapsiperheille. Me taapersimme tyttären kanssa yhteensä noin kaksi kilometriä, mutta merkittyjä reittejä riittää melkein kahteenkymmeneen kilometriin saakka.

 

Tyttäreni ihastui Torronsuon monipuoliseen ja värikkääseen kasvistoon; varsinkin kevätasussaan komeillut sympaattinen tupasvilla sekä värikkäät rahkasammaleet keräsivät vuolaita kehuja ja onnenkiljahduksia. Suoaluetta paikoin reunustava lehtometsä kasvistoineen luo upean kontrastin keidassuon kitukasvuiselle ja karulle maastolle. Maltan tuskin odottaa kesäretkeämme paikan päälle - on mielenkiintoista nähdä suoluonto täydessä terässään! 

Kiljamon luontotorni


Maasto oli vielä paikoin jäässä, joten suolla rohkeni tallustaa - tyttäreni löysi rämeiköstä osittain lahon kepinpätkän ja kulki se kädessä kuin mikäkin retkireija. Keltaisessa kassissa kulki kätevästi mukana tärkeät petshopit.

1 kommentti:

  1. Upean näköistä! Suoluonnossa on kyllä oma taikansa.

    VastaaPoista